Roadshow Cyberweerbaarheid: houd cybercriminelen buiten de deur!

Eén op de vijf ondernemers in Nederland is jaarlijks slachtoffer van cybercrime. Cybercriminelen zijn uit op geld of belangrijke informatie van jouw bedrijf. In sommige gevallen wordt zelfs je complete bedrijfsvoering platgelegd en kun je pas na het betalen van een grote borgsom je werkzaamheden hervatten. Om cybercrime tegen te gaan organiseren Spot035 en PVO de Roadshow Cyberweerbaarheid en gaan we met themaspecialisten langs bij ondernemersverenigingen in de Gooi & Vechtstreek.

Grote en kleine bedrijven doelwit

Voorheen waren vooral grote organisaties het doelwit van cybercrime. Tegenwoordig richten cybercriminelen hun aandacht steeds meer op het mkb. Uit onderzoek blijkt dat het mkb nog een flinke inhaalslag moet maken als het gaat om ‘digitale weerbaarheid’. Criminelen weten dat ook en maken er dankbaar gebruik van.

“We zijn maar een klein bedrijf, wat moeten ze met onze gegevens”, vertellen ondernemers ons regelmatig. Het lijkt voor veel mensen een ‘ver-van-hun-bed show’. Toch liegen de cijfers er niet om. Alles wat op het internet is aangesloten kan namelijk worden gehackt en dit kan enorme gevolgen hebben voor jouw bedrijfsvoering.

Ook ontvangen wij reacties als “wij nemen aan dat onze IT-leverancier het voor ons regelt”. Helaas blijkt dat daar in de praktijk nog weinig concrete afspraken over zijn gemaakt. Genoeg reden om met hen om de tafel te gaan zitten en af te stemmen welke voorzorgmaatregelen er zijn genomen om cybercriminelen af te weren.

“Ik zocht via Google naar een servicenummer van een softwareleverancier. Voor ik het wist had ik een fake-helpdesk aan de lijn.”

De meest slinkse manieren worden ingezet om geld afhandig te maken. Zo beschrijft een ondernemer uit het centrum van Hilversum hoe zij slachtoffer is geworden van ‘helpdeskfraude’:

’’Ik zocht via Google naar een servicenummer van een softwareleverancier. Voor ik het wist had ik een ‘fake-helpdesk’ aan de lijn en wisten ze via slimme trucs mijn computer binnen te dringen. Ik ben altijd voorzichtig geweest en waarschuwde mijn personeel voor alles wat verdacht leek. Nu ben ik zelf slachtoffer geworden van helpdeskfraude, iets waar ik nog niet mee bekend was. Het kan iedereen overkomen, toch raad ik elke ondernemer aan om zich goed te laten informeren en duidelijke afspraken te maken met een IT-leverancier.’’

Roadshow Cyberweerbaarheid

Cybercrime kan ons allemaal overkomen, daar hoef je je niet voor te schamen. Gelukkig kun je als ondernemer zelf veel doen om cybercriminelen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Spot035 en Platform Veilig Ondernemen Midden-Nederland (PVO) kunnen je daar verder bij helpen. Zo organiseren we de Roadshow cyberweerbaarheid om cybercriminaliteit tegen te gaan en komen we langs bij ondernemingsverenigingen in de Gooi & Vechtstreek.

Themaspecialisten bij PVO Midden-Nederland, Merel Hurenkamp en Pedro Bogerd, vertellen meer over de meest voorkomende vormen van ‘cybercrime’ en geven praktische tips om jouw onderneming weerbaar te maken. In de presentatie worden onder meer een aantal slachtoffer-verhalen besproken. Zo krijg je een beeld van waar cybercriminelen toe in staat zijn en wat dat voor effect heeft op jou als ondernemer.

Roadshow bij jouw ondernemersvereniging?

Ben je geïnteresseerd in deze Roadshow, maar staat hij nog niet op de agenda van jouw ondernemersvereniging? Neem dan contact met ons op.

Neem contact met ons op