Maak in 3 stappen een goede back-up

Je denkt misschien dat het je niet zal overkomen, maar wist je dat één op de vier mkb-bedrijven te maken krijgt met een cyberaanval zoals ransomware of phishing? Een vervelende ervaring die een flinke impact op je bedrijf kan hebben. 

Helemaal voorkomen kun je deze situaties niet. Je kunt wel de eventuele schade zoveel mogelijk beperken. Hoe? Door het maken van goede back-ups van je bedrijfsgegevens. Een goede back-up is je vangnet als je, door welke oorzaak dan ook, niet meer bij je bestanden kunt. Het kan soms zelfs je laatste redmiddel zijn!

In deze blog helpen we je op weg met bruikbare tips en een back-up test.

Wat is eigenlijk een back-up?

Er zijn twee soorten back-ups: een bestandskopie en systeemkopie. Een bestandskopie kopieert alleen je bestanden. Een systeemkopie is een één-op-één kopie van de complete harde schijf van je computer. Wanneer er iets mis gaat kan deze kopie geraadpleegd worden om bestanden, instellingen en programma’s te herstellen. De meest veilige optie is dus om regelmatig, bij voorkeur dagelijks, een systeemkopie te maken.

Een goede back-up maken doe je zo

Met af en toe wat bestanden naar een externe harde schijf kopiëren ben je er niet. Wil je het echt goed doen en de schade beperken bij een cyberincident of cyberaanval?

Volg dan deze drie stappen:

  1. Maak dagelijks een back-up.
    Hoe vaker je de back-up maakt, hoe beter. Met een dagelijkse back-up houd je je actuele werk goed bij. Dus hoe vaker je de back-up maakt, hoe minder het je kost als het mis gaat.
    Tip: stel van je automatische back-up de frequentie in naar ‘dagelijks’
  2. Maak een back-up op een fysieke en digitale locatie.
    Het noodlot kan op meerdere manieren toeslaan. Zo is een fysieke back-up niet bestand tegen brand en is een digitale back-up niet bestand tegen hacken. Maak je back-up dus op verschillende locaties, fysiek (bijvoorbeeld op een externe harde schijf) én digitaal.
  3. Test regelmatig of een back-up werkt.
    Je weet pas of een back-up je redding kan zijn, als je het getest hebt. Zet daarom periodiek een gemaakte back-up terug en controleer of alles naar verwachting werkt. Bekijk hoe je dit doet op:
    Hoe test ik een back-up?

Meer informatie over cybersecurity; Digital Trust Center

Bovenstaande informatie komt vanuit het Digital Trust Center; Een platform opgericht door het ministerie van Economische Zaken, met als missie om ruim 2 miljoen Nederlandse bedrijven weerbaarder te maken tegen toenemende cyberdreigingen. Op de website van het Digital Trust Center is veel informatie te vinden over online veilig ondernemen en worden ook diverse praktische tools aangeboden die jou als ondernemer kunnen helpen.